Ana içeriğe atla

Beyin Anevrizması; Ne, Neden, Nasıl?

    Bu yazıyı geçtiğimiz yıllarda kaybettiğimiz Grant Imahara, benzer bir şekilde hayatını kaybeden canım kardeşim, dostum Emre ve kalp anevrizması olan canım babam için yazıyorum. Daha fazla farkındalık sizinle beraber olsun, kendinize çok dikkat edin sevgili okurlarım. 

    Anevrizma vücudun herhangi bir yerinde olabilir ancak beyin ve kalp gibi hayati bölgelerde meydana gelenlerin hayati sonuçlar doğurması olasıdır. Yaşlanmanın ve bazı komplikasyonların doğal bir sonucudur bu. Etrafımızdaki insanlar ve kendimizde böyle bir durumun öldürücülüğünü azaltmak, bu kondisyonun farkındalığının yaratılmasının önemini vurgular, çünkü sağlıklı bir diyet, sigara ve alkolden uzak durmak, bol su tüketimi ve hareket genetik olmayan beyin anevrizmalarının önüne geçmede çok önemlidir. Daha fazla uzatmadan:

    Beyin anevrizması (damar genişlemesi) hipertansiyon, sigara ve alkol kullanımı, guatr veya genetik dolaşım ve damar hastalıklarından oluşabilen; aynı bir üzümün salkımda durması gibi gözüken ve damarın yırtılması durumunda kişiyi hayati tehlikeye sokan bir durumdur. Daha çok yaşlı bireylerde olmasına karşın her yaşta meydana gelebilir. Beyni besleyen herhangi bir damarda gerçekleşebilir.

Yırtılmış bir damar olduğu durumda; Aniden gelen baş ağrısı, bulantı ve kusma, kasılmış boyun, ışığa hassasiyet, bulanık ve çift görme, bilinç kaybı gibi belirtilerle gelir ve acil tıbbi yardım gerektirir.    

    Sızdıran bir anevrik damar olabilir ve bu çok yoğun baş ağrısına yol açar, yırtılmamış damar ise hiçbir semptom göstermeyebilir. Ancak yırtılmamış damar genelde sinirlere ve başka damarlara baskı yaratacağından çift görme, bulantı, bulanık görme gibi semptomlarla beraber gelir.

Doktora ne zaman gitmeliyim: Çok yoğun baş ağrısı aniden geldiği anda zaman kaybetmeden bir doktora danışılması ve hemen ardından MRI gibi görüntüleme sistemleriyle kesin teşhislere gidilmesi çok ama çok önemlidir. 

    Beyin damarlarında genişleme arterlerin incelmesiyle alakalıdır. Zayıflayan damar genişler ve yırtılana kadar anevrizmanın olduğu bölümde balon gibi şişer. Hala sebebi bilinmemektedir ama tetikleyici birçok neden vardır. Daha çok yaşlılık, sigara ve alkol tüketimi, kafaya alınan darbeler, uyuşturucu kullanımı veya genetik faktörler (ailede beyin anevrizması geçmişi, abnormal aort damarı darlığı, beyin damarlarında düzensiz yapılanma sonucu damarların birbirine baskı uygulaması)

Şimdilik dikkat etmeniz gereken konular hakkında kısa bir yazı yazdım hatırladığım kadarıyla, daha sonrasında görsel desteklerle derinlemesine anevrizma neden oluşura bakacağız. 

Sağlık sizinle olsun. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medulla Oblongata'nın iç anatomisi

Bu kadar yazı okuduktan sonra hala iç yapısına geçemedik mi diye soruyor olabilirsiniz; medullanın genel olarak dış yapısını ve az da olsa bölümlerin görevlerini inceledik. Sıra hangi nükleusun (merkezi sinir sistemindeki nöron kümeleri) ve sinir yolunun (akson demetleri, nükleileri farklı yerlerden tutup birbirlerine bağlayan sinir ulaşım sistemleridir) ne işe yaradığını derinlemesine incelemeye geldi. Bunların hepsinin üstlerinde görsel desteklerle göstermeye çalışacağım, keyifli okumalar.  Medulla oblongata'nın ventralden dorsala 3 farklı bölümden oluştuğunu daha önceden söylemiştik: temel, tegmentum, tectum. Temel dediğimiz yer spinal kordun superioru, yani tam da aşağıdan yukarıya doğru düşünürsek beynimizin başlangıcı diyebiliriz. Tegmentum, 9. ve 12. kraniyal sinirlerinde olduğu olivary nükleinin içerisinde konumlanır. Tectum ise 4. ventrikülün bir parçası olarak olivary nükleinin posteriorunda kalıyor. Case courtesy of Assoc Prof Craig Hacking, Radiopaedia.org. From the cas

Merhaba beyin kullanıcıları!

Merhaba,  Öncelikle söylenmesi gereken, bu blogun neden kurulduğu olacak ve sanırım kısa sürecek, sonuçta roket bilimi ile ilgili bilgiler yazmaya gelmedim. Beyin, sinir sistemi ve yapısı hakkında konuşmak için buradayız sanırım. Konuşmak yanlış bir terim olabilir, çünkü işteş bir şey yapmayacağız ama konuşmanın işteş olmayanı da yok. O yüzden açıklayıcı bazen de tartışmacı bilgi aktarımı yapacağım bir yer olacak bu alan. Bazen tümevarımcı, bazen gelimci, bazen ingilizce, çoğunlukla türkçe, bazen sokratik, bazense tamamen dogmatik bilgilerle bir yolculuğa çıkacağız gibi duruyor. Gibi duruyor mu acaba? LAFI UZATMADAN SÖYLEYEYİM, bu blogda beynin yapılarını primitif alanlardan tutup en gelişmiş bölümlerine kadar inceleyeceğiz. Bu sırada Evrim Ağacı 'nda güzel bir sinirbilim serisi var. Ancak bu seriden farklı olarak beynin yapısını, bölümlerin neden o şekilde göründüklerini ayrıntısıyla incelemeyi planlıyorum. Bu tabii ki de saatler alacak bir konu ve uzun soluklu bir blog serisi ol