Beyin anevrizması önceki yazımda da bahsettiğim gibi yeni doğan bebekten en yaşlı bireye kadar herkeste görülebilecek bir kondisyondur. Genelde hipertansiyonla beraber görülse de yüksek alkol, uyuşturucu ve sigara kullanan kişilerde de görülür, pulmoner emboli ve kalp iltihapları sonucu görülebilir (Çalkavur ve ark., 2010). Vakaların birçoğu Subarachnoid Hemorrhage adlı alanda görülür. Burası beyinle kafatası arasında ince bir dokudur.
Örnek olarak, 17 yaşında ani davranış değişiklikleri ve sindirim sistemi rahatsızlıkları (kusma, mide bulantısı) ile hastaneye başvuran bir gencin beynindeki intracranial anevrizmadan dolayı oluşan spontane trombozun hastaneye gelmesinin hemen ardınan MRI ve tomografi görüntülemeleri alınmış ve daha sonrasında anjiyografi görüntüleriyle desteklenmiş (Orman ve ark., 2020)
Anevrizmalarda yırtılma olduktan sonra yırtığı tedavi etmek ve hastayı kurtarma ihtimali düşük olsa da imkansız değildir. Bazı vakalarda Yüksek Akımlı Oksijen (High-flow bypass) tedavisi uygulanır. Kawashima ve arkadaşlarının (2008) tamamladıkları başarılı bir operasyonda olduğu gibi bir bypass uygulamasıyla tıkalı damarın açılması mümkündür. Ancak yeniden kanama ihtimali oldukça yüksektir. Ancak bu tür vakalarda en başta düşünülmesi gereken yöntemlerdendir.
Yırtılma olmayan vakalarda ise daha çok concor gibi kan inceltici ve damarlara basınç azaltıcı yöntemlere gidilmektedir. 2 cm ve 2cm'den daha geniş anevrizmalarda cerrahi yöntemlere gidilir ve %78'lik bir başarı oranı vardır. Hastanın durumu ve kendine dikkat etmesiyle yaşama oranı daha çok yükselir (Furtado ve ark., 2013)
Beyin anevrizması gibi ağır hastalıkların günlük basit alışkanlıklarla önlenebilmesi hastalığın en çarpıcı noktasıdır. Anevrizmaların tam olarak neden olduğu bilinmese de; düzenli hareket, sağlıklı bir diyet, bol su içmek ve stresten uzak durmak gibi döngüler diğer hastalıklardan uzak tutacağı gibi anevrizmalardan da uzak tutabilir.
Kaynakça
Furtado, S. V., Saikiran, N. A., Thakar, S., Dadlani, R., Mohan, D., Aryan, S., & Hegde, A. S. (2014). Surgical outcome of primary clipping for anterior circulation aneurysms of size 2 centimeters or larger. Clinical Neurology and Neurosurgery, 122, 42–49.
Calkavur, S., Olukman, O., Yılmaz, N., Atlıhan, F., Tavlı, V., Parıldar, M., & Kultursay, N. (2010). PP-212. Vein of Galen aneursym in a newborn baby. Early Human Development, 86, S101–S102.
Orman, G., Valand, H. A., & Huisman, T. A. G. M. (2020). Advanced multimodality neuroimaging of a giant, thrombosed MCA aneurysm complicated by an acute stroke in a pediatric patient. Radiology Case Reports, 15(3), 292–297. doi:10.1016/j.radcr.2019.12.016
Kawashima, A., Okada, Y., Kawamata, T., Onda, H., Kubo, O., & Hori, T. (2008). Successful treatment of a blood blister-like aneurysm of the internal carotid artery by trapping with a high-flow bypass. Journal of Clinical Neuroscience, 15(7), 797–800.
Yorumlar
Yorum Gönder