Ana içeriğe atla

Beyin Anevrizması: Klinik vakalar ve tedavileri

    Beyin anevrizması önceki yazımda da bahsettiğim gibi yeni doğan bebekten en yaşlı bireye kadar herkeste görülebilecek bir kondisyondur. Genelde hipertansiyonla beraber görülse de yüksek alkol, uyuşturucu ve sigara kullanan kişilerde de görülür, pulmoner emboli ve kalp iltihapları sonucu görülebilir (Çalkavur ve ark., 2010). Vakaların birçoğu Subarachnoid Hemorrhage adlı alanda görülür. Burası beyinle kafatası arasında ince bir dokudur.


    Örnek olarak, 17 yaşında ani davranış değişiklikleri ve sindirim sistemi rahatsızlıkları (kusma, mide bulantısı) ile hastaneye başvuran bir gencin beynindeki intracranial anevrizmadan dolayı oluşan spontane trombozun hastaneye gelmesinin hemen ardınan MRI ve tomografi görüntülemeleri alınmış ve daha sonrasında anjiyografi görüntüleriyle desteklenmiş (Orman ve ark., 2020)




    Anevrizmalarda yırtılma olduktan sonra yırtığı tedavi etmek ve hastayı kurtarma ihtimali düşük olsa da imkansız değildir. Bazı vakalarda Yüksek Akımlı Oksijen (High-flow bypass) tedavisi uygulanır. Kawashima ve arkadaşlarının (2008) tamamladıkları başarılı bir operasyonda olduğu gibi bir bypass uygulamasıyla tıkalı damarın açılması mümkündür. Ancak yeniden kanama ihtimali oldukça yüksektir. Ancak bu tür vakalarda en başta düşünülmesi gereken yöntemlerdendir.

    Yırtılma olmayan vakalarda ise daha çok concor gibi kan inceltici ve damarlara basınç azaltıcı yöntemlere gidilmektedir. 2 cm ve 2cm'den daha geniş anevrizmalarda cerrahi yöntemlere gidilir ve %78'lik bir başarı oranı vardır. Hastanın durumu ve kendine dikkat etmesiyle yaşama oranı daha çok yükselir (Furtado ve ark., 2013)

    Beyin anevrizması gibi ağır hastalıkların günlük basit alışkanlıklarla önlenebilmesi hastalığın en çarpıcı noktasıdır. Anevrizmaların tam olarak neden olduğu bilinmese de; düzenli hareket, sağlıklı bir diyet, bol su içmek ve stresten uzak durmak gibi döngüler diğer hastalıklardan uzak tutacağı gibi anevrizmalardan da uzak tutabilir. 

Kaynakça

Furtado, S. V., Saikiran, N. A., Thakar, S., Dadlani, R., Mohan, D., Aryan, S., & Hegde, A. S. (2014). Surgical outcome of primary clipping for anterior circulation aneurysms of size 2 centimeters or larger. Clinical Neurology and Neurosurgery, 122, 42–49.

Calkavur, S., Olukman, O., Yılmaz, N., Atlıhan, F., Tavlı, V., Parıldar, M., & Kultursay, N. (2010). PP-212. Vein of Galen aneursym in a newborn baby. Early Human Development, 86, S101–S102.

Orman, G., Valand, H. A., & Huisman, T. A. G. M. (2020). Advanced multimodality neuroimaging of a giant, thrombosed MCA aneurysm complicated by an acute stroke in a pediatric patient. Radiology Case Reports, 15(3), 292–297. doi:10.1016/j.radcr.2019.12.016 

Kawashima, A., Okada, Y., Kawamata, T., Onda, H., Kubo, O., & Hori, T. (2008). Successful treatment of a blood blister-like aneurysm of the internal carotid artery by trapping with a high-flow bypass. Journal of Clinical Neuroscience, 15(7), 797–800.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medulla Oblongata'nın iç anatomisi

Bu kadar yazı okuduktan sonra hala iç yapısına geçemedik mi diye soruyor olabilirsiniz; medullanın genel olarak dış yapısını ve az da olsa bölümlerin görevlerini inceledik. Sıra hangi nükleusun (merkezi sinir sistemindeki nöron kümeleri) ve sinir yolunun (akson demetleri, nükleileri farklı yerlerden tutup birbirlerine bağlayan sinir ulaşım sistemleridir) ne işe yaradığını derinlemesine incelemeye geldi. Bunların hepsinin üstlerinde görsel desteklerle göstermeye çalışacağım, keyifli okumalar.  Medulla oblongata'nın ventralden dorsala 3 farklı bölümden oluştuğunu daha önceden söylemiştik: temel, tegmentum, tectum. Temel dediğimiz yer spinal kordun superioru, yani tam da aşağıdan yukarıya doğru düşünürsek beynimizin başlangıcı diyebiliriz. Tegmentum, 9. ve 12. kraniyal sinirlerinde olduğu olivary nükleinin içerisinde konumlanır. Tectum ise 4. ventrikülün bir parçası olarak olivary nükleinin posteriorunda kalıyor. Case courtesy of Assoc Prof Craig Hacking, Radiopaedia.org. From the cas

Beyin Anevrizması; Ne, Neden, Nasıl?

     Bu yazıyı geçtiğimiz yıllarda kaybettiğimiz Grant Imahara, benzer bir şekilde hayatını kaybeden canım kardeşim, dostum Emre ve kalp anevrizması olan canım babam için yazıyorum. Daha fazla farkındalık sizinle beraber olsun, kendinize çok dikkat edin sevgili okurlarım.       Anevrizma vücudun herhangi bir yerinde olabilir ancak beyin ve kalp gibi hayati bölgelerde meydana gelenlerin hayati sonuçlar doğurması olasıdır. Yaşlanmanın ve bazı komplikasyonların doğal bir sonucudur bu. Etrafımızdaki insanlar ve kendimizde böyle bir durumun öldürücülüğünü azaltmak, bu kondisyonun farkındalığının yaratılmasının önemini vurgular, çünkü sağlıklı bir diyet, sigara ve alkolden uzak durmak, bol su tüketimi ve hareket genetik olmayan beyin anevrizmalarının önüne geçmede çok önemlidir. Daha fazla uzatmadan:      Beyin anevrizması (damar genişlemesi) hipertansiyon, sigara ve alkol kullanımı, guatr veya genetik dolaşım ve damar hastalıklarından oluşabilen; aynı bir üzümün salkımda durması gibi gözüke

Merhaba beyin kullanıcıları!

Merhaba,  Öncelikle söylenmesi gereken, bu blogun neden kurulduğu olacak ve sanırım kısa sürecek, sonuçta roket bilimi ile ilgili bilgiler yazmaya gelmedim. Beyin, sinir sistemi ve yapısı hakkında konuşmak için buradayız sanırım. Konuşmak yanlış bir terim olabilir, çünkü işteş bir şey yapmayacağız ama konuşmanın işteş olmayanı da yok. O yüzden açıklayıcı bazen de tartışmacı bilgi aktarımı yapacağım bir yer olacak bu alan. Bazen tümevarımcı, bazen gelimci, bazen ingilizce, çoğunlukla türkçe, bazen sokratik, bazense tamamen dogmatik bilgilerle bir yolculuğa çıkacağız gibi duruyor. Gibi duruyor mu acaba? LAFI UZATMADAN SÖYLEYEYİM, bu blogda beynin yapılarını primitif alanlardan tutup en gelişmiş bölümlerine kadar inceleyeceğiz. Bu sırada Evrim Ağacı 'nda güzel bir sinirbilim serisi var. Ancak bu seriden farklı olarak beynin yapısını, bölümlerin neden o şekilde göründüklerini ayrıntısıyla incelemeyi planlıyorum. Bu tabii ki de saatler alacak bir konu ve uzun soluklu bir blog serisi ol